TECHNISCHE INFORMATIE

Airco informatie

Waarom airconditioning?

Met airconditioning realiseert u het gewenste klimaat met de juiste temperatuur en de gewenste luchtvochtigheid. Moderne airco-installaties leveren schone, gezonde, gekoelde lucht en voorkomen schimmelvorming. Verwarmen met een moderne airco kan een uitkomst zijn in situaties waarin de cv installatie niet verder kan worden uitgebreid of wanneer u slechts één ruimte wilt verwarmen. In de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan vaak zelfs uitgeschakeld blijven. Door het efficiënte verwarmingsproces van de moderne airco bespaart u dan zelfs op energie! Moderne, inverter gestuurde split-unit airco systemen zijn compact en doen hun werk geruisloos.

 

Hoe werkt een airconditioning systeem?

Een airconditioningsysteem kan koelen, maar ook verwarmen en ontvochtigen. 

Een airconditioningsysteem produceert geen koude lucht, maar koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Het systeem maakt gebruik van het natuurkundige principe dat door verdamping warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Wat verdampt is het koudemiddel dat door het apparaat stroomt. Terwijl dit verdampt in de verdamper (3) blaast de ventilator in de binnenunit de gekoelde lucht in de te koelen ruimte. Dit is de z.g. lagedrukzijde van het systeem. Het verdampte koudemiddel wordt in gasvormige toestand door de compressor (4) aangezogen en gecomprimeerd tot heet gas. De compressor perst het hete gas door de condensor (1). Dit is de z.g. hogedruk zijde van het systeem. In de condensor condenseert het gasvormige koudemiddel tot vloeistof, terwijl de ventilatormotor de daardoor ontstane warme lucht de buitenlucht inblaast. Het expansieorgaan (2) realiseert een sterke drukverlaging voordat de vloeistof weer verdampt in de verdamper. Hiermee is de cirkel rond en begint het proces weer opnieuw.

Door het bovengenoemde natuurkundige principe onttrekt een airconditioningsysteem ook vocht aan de lucht in de ruimte. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. De afgescheiden condensdruppels worden afgevoerd door het systeem.

 

Verwarmen met behulp van een airconditioning systeem

Tegenwoordig is elk airconditioningsysteem voorzien van een omkeerklep waardoor het systeem omgekeerd kan werken (warmtepomp-principe) en daardoor ook kan voorzien in verwarming. Zelfs bij -15°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie.

 

Rendement

De huidige generatie airconditioningsystemen is niet meer voorzien van een aan-uit compressor, maar voorzien van een toerengeregelde inverter compressor. Afhankelijk van de capaciteitsvraag regelt de compressor constant op basis van toerental. Dit biedt meer comfort, minder geluid, minder temperatuurschommelingen en is energiezuiniger. Moderne airco-systemen met inverter systeem hebben een zeer hoog energie-rendement. Voor elke gebruikte kW elektrisch vermogen krijgt u ca. 4 kW aan koelvermogen retour.

 

Airco begrippen

Koudemiddel

Een airconditioningsysteem is een gesloten systeem, voorzien van een bepaalde hoeveelheid koudemiddel. Voor airconditioningsystemen worden i.h.a. R410A of het milieuvriendelijker R32 als koudemiddel toegepast. Het koudemiddel kan alleen vrijkomen door een lekkage.

Condenswater

Bij een werkend airconditioningsysteem komt vocht vrij (condenswater). Dit kan afgevoerd worden naar het riool of naar buiten. Wanneer dit niet mogelijk of wenselijk is, biedt een condenspomp uitkomst.

Inverter systeem

De moderne,  inverter gestuurde systemen zorgen voor een constante binnentemperatuur. Bij veranderingen passen ze de temperatuur automatisch en traploos aan (vergelijkbaar met de modulerende Cv ketel). Als u de temperatuurinstelling verandert, zal de airconditioner de maximale capaciteit van de compressor gebruiken om de gewenste temperatuur snel te bereiken. Dit resulteert in 15% sneller koelen en 50% sneller verwarmen. Nadat de gewenste temperatuur bereikt is, gaat de inverter airconditioner naar de spaarstand. Door frequent aan- en uitschakelen van de compressor te vermijden, wordt de levensduur verlengd en bespaart u tot 50% op het energieverbruik in vergelijking met een aan-uit airco unit. De compressor van een inverter gestuurde airco installatie werkt met een minimale snelheid om de gewenste temperatuur te verzekeren. Dit betekent dat de compressor en ventilator minder geluid maken.

Singlesplit airconditioningsysteem

Een singlesplit airconditioningsysteem bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, die door middel van koelleidingen en bekabeling met elkaar verbonden zijn.

Multisplit airconditioningsysteem

Een multisplit airconditioningsysteem bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits, die per binnenunit door koelleidingen en bekabeling met elkaar verbonden zijn. Een multisplit airconditioningsysteem kan, als alternatief voor meerdere single splitsystemen, vaak worden toegepast als meerdere, gescheiden ruimtes van een airconditioningsysteem dienen te worden voorzien.

F-Gassen gecertificeerd bedrijf

Een airconditioningsysteem moet altijd in bedrijf gesteld worden door een F-Gassen gecertificeerd bedrijf. Het plaatsen van een dergelijk aircosysteem kunt u desgewenst zelf doen. Het is echter wettelijk verplicht de ‘inbedrijfstelling’ te laten verrichten door een F-Gassen gecertificeerd bedrijf. Zonder door een F-Gassen gecertificeerd bedrijf het inbedrijfstellingsrapport geeft de fabrikant u geen garantie op het airconditioningsysteem. De buitenunits van deze airconditioningsystemen zijn voorgevuld met koudemiddel.

Plug&Play airconditioningsystemen

Dit zijn airco's die u kant en klaar zelf aan de wand kunt plaatsen, zowel de binnen- als de buitenunit. De koelleidingen van deze airconditioningsystemen zijn voorgevuld met koudemiddel en hebben een vaste lengte van 4 of 5 meter. De binnen- en buitenunit worden met een zgn. spankoppeling op de koelleidingen met elkaar verbonden.

 

Montage van een airconditioning systeem

Geheel of gedeeltelijke montage vindt plaats door een F-Gassen gecertificeerd bedrijf. Een standaard montage bestaat uit de volgende handelingen;

• De binnenunit wordt gemonteerd op de grond, op een plat dak (hoger dan 2,7 m. bereikbaar via een binnentrap) of tegen de muur.

• De maximale montagehoogte (bovenzijde buitenunit) bedraagt 3,0 m.

• Het boren van een gat (63mm) achter of naast de binnenunit naar buiten, t.b.v. doorvoer bekabeling, koelleiding en condenswaterafvoer.

• Het plaatsen buitenunit op maximale afstand van 5 meter van de binnenunit.

• Het trekken, aansluiten en in de koelleidinggoot plaatsen van de koelleiding en de bekabeling van de binnenunit naar de buitenunit

• Het naar buiten brengen van de condensafvoerleiding door het 63 mm gat.

• Het aansluiten van de bekabeling en de koelleiding.

• Het ‘inbedrijfstellen’ van het airconditioning systeem.

• Het invullen en afgeven van het f-gassen installatiecertificaat en het garantieformulier van het airconditioning systeem.

 

Voorwaarden voor een standaard montage zijn;

• Op maximaal 2 meter van de binnenunit dient een geaard stopcontact aanwezig te zijn voor die airconditioning systemen waarbij de voeding plaatsvindt via de binnenunit.

• Op maximaal 5 meter van de buitenunit dient een geaard stopcontact aanwezig te zijn voor die airconditioning systemen waarbij de voeding plaatsvindt via de buitenunit.

• De elektragroep dient zwaar genoeg te zijn (16 A) en er is geen andere zware belasting op deze groep.

• Het boren van een gat van 63 mm vindt plaats door hout of steen. Het boren door beton vindt plaats tegen meerprijs.

• Koelleidingen en bekabeling is niet langer dan boven aangegeven. Het trekken van langere lengtes vindt plaats tegen meerprijs.

• De werkhoogte voor plaatsing van de buitenunit is niet hoger dan 4 meter. Hogere plaatsing vindt plaats tegen meerprijs, waarbij tevens een meerprijs geldt voor een steiger (tot 6 meter) of ladderlift.

 

Inbedrijfstelling

Nadat het airconditioningsysteem conform de voorschriften is gemonteerd, volgt de inbedrijfstelling van het systeem. Dit proces bestaat uit een aantal handelingen:

• Het maken van de koeltechnische verbindingen;

• Het uitvoeren van een lekdichtheidstest;

• Het vacumeren van het systeem;

• Het vullen van het systeem met het in de buitenunit aanwezige koudemiddel;

• Het eventueel bijvullen van het systeem bij langere leidinglengtes.

Het in bedrijf stellen mag uitsluitend gebeuren door een F-Gassen gecertificeerd bedrijf

 

Capaciteitsberekening airco

Om het juiste type airco te kiezen, moet u eerst vaststellen hoeveel capaciteit/vermogen benodigd is voor de gewenste ruimte.

Een airconditioner moet altijd voldoende capaciteit hebben voor de ruimte die gekoeld dient te worden. Bedenk;  beter iets te veel capaciteit dan te weinig!

 

Bereken uw airco capaciteit in een paar stappen:

 

Stap 1. Stel de inhoud vast van de ruimte die de airconditioner moet koelen

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte)

Voorbeeld: De ruimte is 4 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog.

De inhoudt van de ruimte is dan 50m3.

Stap 2. Bepaal de warmte-factor van de te koelen ruimte

Warmte-factor 30: Goed geisoleerde ruimte, weinig ramen, geen plat of schuin dak en weinig elektronische apparatuur.

Warmte-factor 40: Minder goed geisoleerde ruimte, veel ramen of een ruimte waar meer elektronische apparatuur aanwezig is.

Warmte-factor 50: Ruimtes met een hoge warmtelast, ruimte met plat dak, een schuin dak, een zolder of een ruimte met veel ramen en veel elektronische apparatuur.

Stap 3. Vermenigvuldig de ruimte met de bijbehorende warmte-factor:

Neem de inhoud in m3 van de te koelen ruimte uit stap 1.

Neem de warmte-factor van de te koelen ruimte uit stap 2.

Vermenigvuldig deze beide getallen. Het resultaat is het benodigde koelvermogen in kW

 

Voorbeeld voor een zolderkamer van 50m3: 50 x 50 (50 m3 * Warmte-factor 50) = 2500 Watt (2,5 kW)

Om de ruimte te koelen heeft u een aircosysteem met een capaciteit van 2,5kW (2500W) nodig.

Indien u niet zeker bent van de gekozen warmte-factor, kies dan voor de hoogste warmte-factor.

 

Het koelvermogen kan worden weergegeven in kW, maar wordt soms weergegeven in BTU. Dit gebeurt voornamelijk bij mobiele airco's. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. 2500W koelvermogen is dan gelijk aan 8530 BTU.

© 2020 - 2024 airco24.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel