KOELVERMOGEN

Wat is koelvermogen?

Koelvermogen is de totale warmte-onttrekking die nodig is om een bepaalde ruimte (met zijn aanwezige producten of personen) of proces te koelen, uitgedrukt per tijdseenheid.
Bij normale mechanische koeling wordt koelvermogen steeds uitgedrukt bij een bepaalde verdampingstemperatuur, condensatietemperatuur en omgevingstemperatuur (en soms ook nog relatieve vochtigheid, zie FAQ: "klimaatklassen").

Een koelvermogen bij een stekkerklaar toestel gaat uit van hogere omgevingstemperatuur voor zowel te koelen ruimte (meer belasting) als voor condensor (hogere druk), dus moeilijker omstandigheden dan een koelunit voor buitenopstelling. Dit scheelt gemakkelijk 10%.

Voor een koelcentrale scheelt dit, omwille van het niet-gelijktijdig draaien van de verschillende verbruikers, nog veel meer. Afhankelijk van het aantal verbruikers, die worden aangesloten op 1 koudebron, kan men van 10 tot 30% in mindering brengen.

Het verband tussen benodigd koelvermogen en nominaal aansluitvermogen vindt men uit de C.O.P. -waarde, of uit het rendement, output ten opzichte van input, beiden in W uitgedrukt. Bij klimaattoepassingen en hoge verdampingstemperatuur ligt deze vehouding zeer gunstig met een elektrisch verbruik (vermogen) dat slechts 1/4 bedraagt van de koude-afgifte, bij diepvriestemperatuur en lage verdampingsdruk ligt deze verhouding minder gunstig, met een verhouding van zowat 1 op 1, bij normale koeltemperatuur ergens tussenin, rond 1/3. Vergeet niet dat ventilatoren, verlichting, ondooi- en condensweerstanden ook hun verbruik hebben zodat het elektrisch aansluitvermogen hoger is dan deze ratio's.

Wat is BTU?

Voordat we uitleggen hoeveel BTU je nodig hebt, is het eerst van belang meer te weten te komen over BTU zelf. BTU is de afkorting die staat voor British Thermal Units. Daarbij kan ook gezegd worden dat 1 Watt hetzelfde is als 3,4121 BTU. Als je dan bijvoorbeeld 2000 Watt koelvermogen hebt, dan is dat ongeveer gelijk aan 6800 BTU.

Hoeveel BTU je nodig hebt per m3?

Om de hoeveelheid BTU per m3 te berekenen, zijn er een aantal factoren waar eerst naar gekeken moet worden. Om te beginnen is de ligging van de ruimte in de woning van belang (staat de hele dag de zon op het plat dak?), hoeveel buitenmuren zijn er? Hoe is de ruimte geïsoleerd?  

De isolatieklasse van de ruimte moet bepaald worden. Gemiddeld geldt dat er voor iedere kubieke meter ongeveer 30/40 Watt koelvermogen nodig is. Dit is 100-135 BTU per m3. Maar er zijn nog meer factoren waar naar gekeken moet worden. De ruimte die gekoeld moet worden valt binnen een bepaalde klasse:

  • Klasse I: uitstekende isolatie, geen buitenmuren of (plat) dak en weinig ramen.
  • Klasse II: goede isolatie, weinig buitenmuren, niet veel ramen geen (plat) dak.
  • Klasse III: gemiddelde isolatie, enkele buitenmuur en gemiddelde hoeveelheid ramen.
  • Klasse IV: matige isolatie, veel buitenmuren en ramen, mogelijk een (plat) dak.
  • Klasse V: slechte isolatie, vrijstaand, (plat) dak en veel ramen.
  • Klasse VI: zeer slechte isolatie, vrijstaand, volop ramen en een serre met veel glas.

Als je weet in welke klasse de ruimte valt die je hebt gekozen, dan kun je een stap verder gaan. Er moet nog gekeken worden naar hoe groot de ruimte is. De inhoud van de ruimte kan berekend worden aan de hand van een formule: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3. Als je de isolatieklasse en de inhoud weet, dan weet je hoeveel je nodig hebt. Zo kun je eenvoudig een airco kiezen die bij de betreffende ruimte past.

Koelvermogen in kW’s

Bij een vaste airco of mobiele airco wordt het koelvermogen vaak aangegeven in BTU of in Watt. Dit kun je eenvoudig omrekenen: 1 kW = 1000 Watt = 3410 BTU/u. Maar hoeveel kW heb je nodig om een ruimte goed te kunnen koelen? Daarvoor moet je ook de vermenigvuldigingsfactor weten. Dit kan 30, 40 of 50 zijn. Heb je bijvoorbeeld Klasse I en dan 10 m2 (25 m3) dan is dat 435 W (1495 BTU), bij een ruimte van Klasse I en 25 m2 (62,5 m3), heb je 1095 W (3730 BTU).   

© 2020 - 2024 airco24.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel